Participatielab breidt uit naar heel Zeeland

Misschien is het wel uniek voor Nederland: het Participatielab. Daarin worden mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt ervaren uitgebreid gecoacht naar een baan. Het Participatielab is een combinatie van werken en leren en moet mensen die om wat voor reden ook niet konden aansluiten op de arbeidsmarkt, helpen richting duurzaam werk.

Vanaf april 2024 doet De Betho ook mee, en is het Participatielab ‘Zeeuws breed’. De vier Zeeuwse ontwikkelbedrijven werken nu samen aan het project. Het doel is om mensen niet alleen een basisopleiding te bieden (mbo 1) maar hen ook te helpen richting werk.  

De Zeeuwse ontwikkelbedrijven zijn Orionis Walcheren, De Zuidhoek, Dethon en De Betho. Behalve de ontwikkelbedrijven en Scalda spelen ook de Zeeuwse gemeenten een rol in het Participatielab.

Hartstikke mooi

Dick Hoogstrate is directeur Educatie van Scalda, één van de partners in het Participatielab: ‘’Het idee om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt via een mbo- opleiding te helpen aan werk, is niet helemaal uniek. De manier waarop wij dat doen is wel uniek want wij doen dit in de hele provincie, de hele arbeidsmarktregio. Dat is wel heel bijzonder en hartstikke mooi.’’

Persoonlijke situatie

De studenten van nu en de toekomstige studenten hebben allemaal hun eigen geschiedenis met redenen waarom ze thuis hebben gezeten. Dick Hoogstrate: ‘’Dat kunnen psychische redenen zijn, maar het kan ook te maken hebben met de thuissituatie of met gezondheid. Ook is het mogelijk dat er andere redenen zijn waardoor het nog niet lukt om te werken. Bijvoorbeeld schuldenproblematiek, waardoor mensen niet klaar zijn voor re-integratie richting werk.’’

Steun op alle vlakken

Het gaat vaak over mensen die om wat voor reden ook teleurgesteld raakten of negatieve ervaringen hebben. In het Participatielab wordt niet alleen maar naar het einddoel gekeken, er wordt ook uitgebreid stilgestaan bij de persoonlijke situatie. Zo wordt gekeken naar huisvesting, geldzaken en de situatie thuis/van het gezin. Op al die vlakken wordt hulp geboden.

Het vormt volgens Dick Hoogstrate het basis om aan het leer-werktraject te beginnen.  ‘’Als die basis niet op orde is, dan komen mensen nooit tot leren. Dan krijg je ze niet uit die stoel en is het vergeefse moeite.’’

Vertrouwde leeromgeving

Daarnaast is het voor alle deelnemers belangrijk dat er een veilige en vertrouwde leeromgeving is. ‘’Het gaat om mensen die niet goed uit de verf komen in een standaard schoolsetting. Voor wie zo’n groot Scalda-gebouw eigenlijk niet geschikt is. Het Participatielab is voor die mensen veel geschikter.’’ zegt Marty Meijer, teamleider van Scalda.

Uitgebreide begeleiding

De opleiding die je volgt binnen het Participatielab duurt 54 weken en speelt zich af in een ‘’hybride leeromgeving’’. Een combinatie van werken en leren. Zo’n praktijkopleiding is niet nieuw. De kracht zit ‘m in de uitgebreide begeleiding voor de deelnemers. Er zijn coachgesprekken op het werk en op school. Er zijn ook voortgangsgesprekken waarin onder meer een heldere beschrijving wordt gemaakt van wat er nodig is om het Participatielab succesvol af te sluiten.

Vangnet

Volgens Marty Meijer is er een heel veel contact tussen docenten, studenten en de betrokkenen er omheen. ‘’Docenten zijn ook erg betrokken met de studenten. Dus het vraagt ook wel wat van je. Vaak zijn de begeleiders net zo trots als studenten op het moment dat er succes is.’’ Rondom studenten is er een soort vangnet bedacht en gemaakt, voor als het even niet goed gaat. Een vangnet dat soms ook gebruikt wordt als trampoline zodat studenten die terugvallen toch opnieuw de sprong richting werk kunnen maken.

Eigenwaarde

Op die manier haken studenten niet alleen aan op de arbeidsmarkt; het traject doet ook persoonlijk veel voor ze. Zo betekent het een enorme ‘’boost’’ voor hun gevoel van eigenwaarde. ‘’We zien vaak bij de diploma-uitreiking dat mensen zeggen: het ging niet op de middelbare school en daardoor heb ik nooit een diploma gehaald. Dan blijkt ineens dat ze het wél kunnen, plus dat ze ook nog eens aan werk komen,’’ legt Dick Hoogstrate uit.

Het mes snijdt aan twee kanten, aldus Hoogstrate. ‘’Het gaat vaak om mensen met een uitkering. Door te leren voor een diploma of certificaat en dat te combineren met werken, en dus inkomen te krijgen, gaan ze uit die uitkeringssituatie.’’

Uitvliegen

Dat werk vinden ze soms in het ontwikkelbedrijf zelf (Orionis Walcheren, de Zuidhoek, Dethon, De Betho) waar ze de route van het Participatielab volgen. Maar het uiteindelijke doel is dat ze uitvliegen naar andere bedrijven om aan het werk te gaan. Op dit moment zijn er ruim 160 mensen via het Participatielab opgeleid en zitten er nog ruim dertig in het traject. Als het aan Dick Hoogstrate en Marty Meijer ligt worden dat er binnenkort nog veel meer.

’We hebben een succesvolle formule gevonden en wat is er mooier dan mensen in hun kracht kunnen zetten,’’ aldus Dick Hoogstrate tot slot.

Meer weten?

Participatielab is ontwikkeld in de publiek-private samenwerking Participatielab Zeeland. Ben je geïnteresseerd? Of wil je graag meer informatie? Check de Participatielab Route via de website van Scalda.