De spanning op de Zeeuwse arbeidsmarkt is in het tweede kwartaal van 2023 iets lager dan een jaar geleden. De spanningsindicator is een manier om te meten hoe vraag en aanbod op de arbeidsmarkt zicht tot elkaar verhouden. Dat wordt berekend door het aantal openstaande vacatures te delen door het aantal personen met een WW-uitkering korter dan 6 maanden. Vorig jaar stond de Zeeuwse spanningsindicator op 8,13 en dit jaar op 7,5. Dit is vergeleken met het landelijk gemiddelde nog altijd hoog.
Tekorten in verschillende beroepsklassen
Hoewel de spanning iets is verminderd, zijn er nog veel beroepen waarbij er sprake is van een (erg) krappe arbeidsmarkt. Onderstaande grafiek toont de spanningsindicator voor dienstverlenende beroepen in zowel Zeeland als Nederland. Dienstverlenende beroepen zijn bijvoorbeeld koks, schoonmakers en conciërges. Aan dit soort werknemers is een enorm tekort. In deze categorie is de krapte op dit moment het grootst. Hier staat de spanningsindicator op 16. Dit betekent dat er sprake is van een zéér krappe arbeidsmarkt. Landelijk gezien is er ook sprake van krapte, maar een stuk minder groot (7,95).
ArbeidsmarktInZicht Zeeland
Ben je benieuwd hoe het staat met de krapte in andere beroepsklassen? Ga naar de spanningsindicator per beroepsklassse op ArbeidsmarktInZicht.
ArbeidsmarktInZicht is hét innovatieve arbeidsmarktplatform voor Zeeland. Het platform biedt één totaaloverzicht over de regionale arbeidsmarkt en de ontwikkelingen binnen de thema’s arbeidsmarkt, onderwijs, economie en skills. Daarmee ondersteunt ArbeidsmarktInZicht de regio bij het analyseren en het succesvol aanpakken van lokale en regionale arbeidsmarktvraagstukken. Bezoek het platform ArbeidsmarktInZicht Zeeland voor Zeeuwse arbeidsmarktinformatie.