Hervorming arbeidsmarkt: Wat betekent het voor Zeeland?
Hervorming arbeidsmarkt: Wat betekent het voor Zeeland?

Naar een evenwichtige Zeeuwse arbeidsmarkt, met een plek voor iedereen

Hervorming arbeidsmarkt: Wat betekent het voor Zeeland?

Op 26 april 2024 besprak de Ministerraad de Kamerbrief over de hervorming van de arbeidsmarkt. Hierin worden maatregelen voorgesteld om de dienstverlening voor werkzoekenden, werkenden en werkgevers te verbeteren. Het doel is om deze diensten beter vindbaar en toegankelijk te maken. En de samenwerking tussen verschillende partijen te versterken.

Voor de hervorming zijn verschillende maatregelen voorgesteld. De belangrijkste punten zijn:

  • Het maken van één regionaal loket per arbeidsmarktregio, het Werkcentrum.
  • Het versterken van het systeem dat mensen van de ene baan naar de andere helpt.
  • Samenwerken om werkzoekenden en werkenden beter te kunnen ondersteunen.
  • Het blijvend zorgen voor een gezamenlijke publieke en private governance.

 

Wat betekent dit voor de Arbeidsmarktregio Zeeland?

De maatregelen vanuit de Kamerbrief zullen per arbeidsmarktregio nog verder uitgewerkt moeten worden. Hiervoor wordt een plan van aanpak gemaakt. Daarnaast is er al een aantal projecten gestart die in lijn liggen met deze landelijke ontwikkelingen. Denk bijvoorbeeld aan de Meerjarenagenda en jaarlijkse Uitvoeringsagenda, en de ontwikkeling van een digitaal platform ‘Aan de slag in Zeeland’.

 

Digitaal platform ‘Aan de slag in Zeeland’

Het is belangrijk dat mensen en bedrijven weten waar ze hulp kunnen krijgen bij de zoektocht naar een baan of personeel, zeker gezien de personeelstekorten op de arbeidsmarkt. Achter de schermen wordt er hard gewerkt aan een nieuwe website voor Aan de slag in Zeeland. Een website die voor werkzoekenden, werkenden en werkgevers in Zeeland. Het nieuwe platform zal informatie bieden over het aanbod van diensten in Zeeland en geeft antwoord op alle vragen over werken en leren. Voor samenwerkingspartners biedt het platform informatie over de arbeidsmarkt, projecten en regionale ontwikkelingen.

Het digitale platform biedt één aanspreekpunt voor inwoners en bedrijven. Het kan daardoor gezien worden als een eerste stap richting het te realiseren Werkcentrum.

Het kabinet wil dat in alle 35 arbeidsmarktregio’s een Werkcentrum komt. Zodat mensen en bedrijven door heel Nederland weten waar ze in de buurt kunnen aankloppen voor werk, de juiste scholing of geschikt personeel. Hier kan iedereen informatie vragen en hulp krijgen. Het maakt niet uit wat je vraag is en of je een uitkering hebt of niet.

Het nieuwe digitale platform Aan de slag in Zeeland zal eind 2024 online gaan. Volg Aan de slag in Zeeland op Linkedin om op de hoogte te blijven.