IPS: Werk als medicijn voor mensen met psychische klachten
IPS: Werk als medicijn voor mensen met psychische klachten

Naar een evenwichtige Zeeuwse arbeidsmarkt, met een plek voor iedereen

IPS: Werk als medicijn voor mensen met psychische klachten

Het project IPS in Zeeland is begonnen! IPS staat voor Individuele Plaatsing en Steun. Dit project helpt mensen met psychische klachten om werk te vinden dat vinden dat bij ze past. Werk is belangrijk bij het herstellen van pyschische klachten. Het helpt om je goed te voelen. Nu werken we hier samen aan in Zeeland. 

Op 1 oktober 2024 was de startbijeenkomst. Gemeenten en WerkgeversServicepunten, instellingen voor Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) en werkgevers, kwamen bij elkaar om IPS een mooie start te geven in Zeeland. Verschillende sprekers vertelden over IPS, en ervaringsdeskundigen deelden hun persoonlijke verhaal. Het motto van deze dag was: "Samen sterk voor een inclusieve samenleving.” 

Samenwerking brengt werk dichterbij 

Leontine Roelen, procesregisseur IPS, begon de bijeenkomst met een warm welkom. Ze  is blij met de samenwerking tussen verschillende organisaties voor mensen die moeite hebben om werk te vinden. "Iedereen die hulp nodig heeft, krijgt toegang tot IPS in zijn of haar buurt," vertelde Leontine. “Samen met de partners Emergis, Memphys GGZ en GGZ West Noord Brabant zorgen gemeenten en werkgevers ervoor dat werk voor iedereen dichterbij komt.” 

Leontine Roelen

Leontine Roelen, procesregisseur IPS in Zeeland tijdens de startbijeenkomst 

IPS: op maat voor iedereen 

André van der Reest, voorzitter van de Arbeidsmarktregio Zeeland, vertelde in een videoboodschap hoe belangrijk werk is voor zelfvertrouwen en herstel. “IPS is op maat, zodat iedereen met psychische klachten een eerlijke kans krijgt om te werken.” Cris Bergmans van Divosa legde uit hoe het project Hoofdzaak Werk hieraan meewerkt. Dit project helpt al vier jaar om mensen met een psychische kwetsbaarheid naar werk te begeleiden.Dit doen ze in heel Nederland, en vanaf nu dus ook in Zeeland.  

Werk als medicijn 

Dorien Verhoeven van Kenniscentrum Phrenos gaf een presentatie over hoe goed de IPS-methode werkt. Werk is niet alleen een manier om geld te verdienen. Maar het zorgt ook voor ritme, contact met anderen en persoonlijke groei. Dorien vertelde dat werk een grote rol speelt bij het herstel van mensen met psychische klachten. "Als iemand het werk niet volhoudt, is dat geen falen, maar een leermoment," zegt Dorien. Dan wordt er samen gekeken naar wat wél mogelijk is. 


"Als iemand het werk niet volhoudt, is dat geen falen, maar een leermoment"

Dorien Verhoeven, Kenniscentrum Phrenos 
 

Het persoonlijke verhaal van Irene van der Giessen 


Een mooi moment van de dag was het verhaal van Irene van der Giessen. Zij werkt als adviseur bij Stichting Hersteltalent en heeft zelf ervaring met psychische klachten. Irene vertelt hoe haar psychische klachten invloed hebben gehad op haar carrière.  En hoe ze toch de weg vond naar herstel en succes. . 
 
Uiteindelijk vond Irene haar plek als ervaringsdeskundige. "Wij willen werken, wij willen meedoen, wij willen erbij horen", zei Irene. Ze vroeg iedereen om mensen zoals zij te steunen op weg naar werk. 

Irene van der Giessen


"Wij willen werken, wij willen meedoen, wij willen erbij horen" 

Irene van der Giessen, ervaringsdeskundige bij Stichting Hersteltalent 


Spoken word door Liza de Wit: woorden die raken 

Liza de Wit bracht de zaal in stilte met haar spoken word: het voordragen van haar verhaal. Met emotionele woorden liet ze het publiek voelen hoe het is om te leven met psychische klachten. Ze sprak over de strijd én de hoop van mensen die zich buiten de arbeidsmarkt voelen staan. Ze vertelt hoe belangrijk het is om gezien te worden. En over de kracht om door te gaan, ondanks alle moeilijkheden. Het is belangrijk dat iedereen de kans krijgt om mee te doen. 

Een hoopvolle toekomst 

Aan het eind van de ochtend bedankte Leontine Roelen alle aanwezigen. Ze kijkt uit naar de trainingen die binnenkort starten. IPS in Zeeland wil mensen met psychische klachten helpen om weer mee te doen in de samenleving. Met werk als middel voor herstel. “Dit project laat zien dat we samen werken aan een arbeidsmarkt waar iedereen welkom is”, zegt Leontine. 

Over IPS Zeeland 

Binnen het project IPS Zeeland werken verschillende organisaties samen om mensen met psychische klachten te begeleiden naar werk. Experts worden opgeleid tot IPS Trajectbegeleider. Het doel is om mensen te begeleiden naar werk over de periode van maximaal 3 jaar.

Neem voor meer informatie contact op met Leontine Roelen, IPS Regisseur voor Zeeland. Mail naar l.roelen@goes.nl.