Project Nieuwe Zeeuwen: zeven trainingen voor statushouders

Deze maand gaan verspreid over Zeeland zeven educatieve activiteiten voor statushouders van start. Bijna zeshonderd deelnemers, vooral afkomstig uit Eritrea en Syrië, komen op deze manier dichter bij werk en/of opleiding. Dit integratieproject heet Nieuwe Zeeuwen en is mogelijk gemaakt door Europese subsidie.  

In 2019 vroeg de gemeente Goes, als centrumgemeente van de arbeidsmarktregio Zeeland, subsidie aan van het Asiel-, Migratie- en Integratiefonds (AMIF) voor het project Nieuwe Zeeuwen. Eind augustus 2019 werd deze AMIF-subsidie toegekend en kon gestart worden met de voorbereiding en uitvoering van het project. De projectleiders Kristian Coppoolse en Erna Gaal, beiden van het Team Arbeidsmarktregio Zeeland, vertellen erover op het moment dat de zeven activiteiten/trainingen, mét het beoogde aantal deelnemers, in september van start gaan, uiteraard met inachtneming van de coronaregels.

Sleutel tot succes
Kristian: “Alle gemeenten in Zeeland doen mee en ‘leveren’ deelnemers, die tot eind volgend jaar intensief bezig zullen zijn hun Nederlandse vaktaal en andere vaardigheden te verbeteren, zodat zij meer kans maken om bij bedrijven aan de slag te kunnen of de opleiding van hun voorkeur te volgen.” Erna, naast projectleider ook coördinator statushouders voor Zeeland, vult aan: “Voldoende beheersing van het Nederlands is vaak de sleutel tot succes op de arbeidsmarkt. Je hebt het nodig om je te kunnen redden op de werkvloer en om verplichte diploma’s zoals het VCA-certificaat te kunnen behalen. Dat geldt zeker voor de Eritrese statushouders, van wie er relatief veel in Zeeland zijn, omdat zij vaak een grote taalachterstand hebben en zeker ook op dat vlak zelfvertrouwen nodig hebben. De huidige inburgering is daarvoor niet afdoende.”  

Eisen van de subsidiegever
“Een dergelijk grootschalige en effectieve aanpak kan eigenlijk alleen met subsidie,” legt Kristian uit, “en daarom zijn we als arbeidsmarktregio Zeeland natuurlijk heel blij met de AMIF-subsidie, maar ook met de inzet van de gemeenten om de activiteiten volledig bezet te laten zijn, en dat in coronatijd! Want een subsidiegever stelt uiteraard ook eisen, bijvoorbeeld op het vlak van deelnemersaantallen en start en eind van de actieperiode; we konden niet zomaar uitstellen of doorgaan met minder deelnemers. Het gaat om Europese subsidie, dus onze subsidiedeclaratie moet straks behoorlijk nauwkeurig worden onderbouwd met een kosten- en deelnemersadministratie. De subsidie bedraagt bijna zeven ton en dat is ongeveer 70% van de kosten van de activiteiten die in de aanvraag zijn opgenomen; de rest betalen de gemeenten.”

Werven en selecteren deelnemers
De voorbereiding liep niet helemaal op rolletjes, vooral vanwege corona. Kristian: “Maar mede door de inzet van de afdeling inkoop van de gemeente Terneuzen kon het inkoopproces – de meeste activiteiten worden door externe leveranciers verzorgd – voor de zomervakantie afgerond worden. De afgelopen maanden stonden vooral in het teken van het werven en selecteren van deelnemers voor de activiteiten door de gemeenten, zodat statushouders die dat nodig hebben de juiste training volgen. Dit was een intensief traject.” Twee van de zeven activiteiten worden niet Zeeuwsbreed georganiseerd, maar alleen op Walcheren (jobcoaching) en in Zeeuws-Vlaanderen (budgetcoaching); beide activiteiten worden in eigen beheer verzorgd.

 

Zelfvertrouwen en eigenwaarde
Twee van de vijf Zeeuwsbrede activiteiten zijn VCA-trainingen, één in het Arabisch (m.n. voor Syriërs) en één in Tigrinya (voor Eritreeërs). VCA staat voor het certificaat Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers, essentieel om te kunnen werken in de bouw, industrie en logistiek. De regels worden uitgelegd, maar ook de Nederlandse werkcultuur komt aan bod, in de vorm van speciaal ontwikkelde tweetalige trainingen (moedertaal en Nederlands). Erna licht er nog een andere activiteit uit: “Een flink deel van de werkzoekende statushouders weet niet goed wat hun eigen kwaliteiten of wensen zijn. Zeker Eritrese nieuwkomers hebben slecht zicht op wat zij kunnen en willen, gewend als ze zijn geen mening te hebben onder een dictatoriaal regime. Door een empowermenttraining, verzorgd door twee Eritrees georiënteerde organisaties, willen we deze nieuwkomers verstevigen in zelfvertrouwen en eigenwaarde. De gemeente Tholen heeft hier in 2018 al ervaring mee opgedaan. Zowel de deelnemers als de klantmanagers waren verbaasd over het resultaat: veel meer dan eerst waren Eritrese nieuwkomers in staat om een beeld te schetsen van zichzelf en te benoemen waar hun wensen qua werk en andere leefdomeinen liggen. De deelnemers zijn door deze training beter in staat keuzes te maken in de oriëntatie op werk en de vervolgstappen richting opleiding en werk.”

Zeeuwse Leercirkel
Het project Nieuwe Zeeuwen wordt voorbereid en begeleid door de Zeeuwse Leercirkel, een klein gezelschap van gemeentemensen (twee of drie per Zeeuwse regio), die vaak ook met de inburgering van statushouders te maken hebben, plus een subsidie-coördinator per regio. “Zij hebben het laatste jaar hard gewerkt om de activiteiten op de rails te krijgen,” stelt Erna. “We komen als leercirkel bij elkaar om met elkaar van de voortgang en de resultaten te leren én om een vinger aan de pols te houden. Als Zeeuwse gemeenten kunnen we van dit project bij de integratie en participatie van statushouders – ook nadat het project eind volgend jaar is afgelopen – nog heel lang profijt hebben.”

Foto onder: Op 8 september kwam de Zeeuwse Leercirkel samen in de ruime raadszaal van de gemeente Goes, aangevuld met (staand) vertegenwoordigers van de organisaties die de vijf Zeeuwsbrede activiteiten uitvoeren.