De Harde Leerschool: respect en kameraadschap

Op het veld van rugbyclub Oemoemenoe in Middelburg werken bijna twintig mensen zich deze morgen in het zweet. Mannen en vrouwen die onder leiding van een instructeur/trainer leren hoe rugby gespeeld moet worden.

Ze hebben zich vrijwillig aangemeld bij de Harde Leerschool. Een traject van tien weken waarin ze drie dagen in de week bezig zijn hun leven weer op de rails te krijgen. Ze hebben allemaal een andere achtergrond en ze hebben één ding gemeen: het is tijd voor verandering.

 

(foto: Joyce Huis Fotografie)

Het doel is dat ze over tien weken, of eerder, klaar zijn om aan het werk te gaan in een nieuwe baan. De meeste deelnemers hier hebben geen werk en een achtergrond met problemen. Verslaving, criminaliteit, gedrag dat niet spoort; het is er allemaal. Maar er is hoop.

Respect, vriendschap, kameraadschap

Hier op het veld van Oemoemenoe liggen kansen voor wie dat wil. Dirk Danen, oud-captain van het Nederlands rugbyteam is oprichter van De Harde Leerschool. Hij legt uit wat de bouwstenen zijn van de Harde Leerschool: ‘’Respect, vriendschap, kameraadschap maar ook veerkracht. Vallen en opstaan dat zijn een aantal van de waarden in rugby die dit programma zo bijzonder maken.‘’

Participatiewet

Het is mooi om te zien hoe elementen die ooit op papier stonden (de theorie) dagelijkse realiteit (de praktijk) worden. In de Arbeidsmarktregio Zeeland werken allerlei partijen samen om het werkklimaat in de provincie te bevorderen. In de Meerjarenagenda 'Aan de slag in Zeeland' worden allerlei doelen op lange termijn benoemd en in de Uitvoeringsagenda 2023 staan de doelen en projecten voor dit jaar.

Vanuit deze samenwerking worden projecten en initiatieven gestart, waaronder de Harde Leerschool. Bedoeld om (vaak jonge) mensen weer op weg te helpen in de maatschappij en ze uiteindelijk aan werk te helpen. Zo krijgt de Particpatiewet (meer mensen aan het werk helpen) hier handen en voeten.

In Middelburg worden cursisten fysiek en mentaal uitgedaagd, door (sport)instructeurs maar ook door oud-commando’s van wie ze leren hoe ze met tegenslagen en ‘’faalervaringen’’ om moeten gaan.

Trainen en afzien

’s Ochtends is het trainen en afzien geblazen op het veld en in het krachthonk. ’s Middags krijgen ze in het clubhuis van Oemoemenoe les. Het programma heet: ‘Op eigen kracht.’

‘’Je wordt fysiek sterker, mentaal sterker. Je krijgt een nieuwe omgeving waarin je positief aan jezelf kunt werken,’’ aldus Dirk Danen.

Normen en waarden

‘’Het gaat ook over normen en waarden,’’ zegt Kim van Limbergen die namens Arbeidsmarktregio Zeeland contactpersoon is. Zo is het voorgekomen dat een deelnemer zich ’s ochtends bij het gemeenschappelijke ontbijt meldde met een flesje Desperado in de hand. Dat gedrag wordt gecorrigeerd.

De meeste deelnemers hebben een drempel moeten nemen om hier te komen. Het is onbekend, het is eng en de fysieke uitdaging schrikt soms af. En tóch hebben ze zich zélf aangemeld. ‘’Ik wilde ik op dag één niet komen,’’ zegt er een. Hij kwam wel en weet het nu zeker: ‘’Als je vastzit en je wilt uit die put komen, dan moet je echt hierheen komen. Honderd procent.’’

Rotzooi thuis

Ze leren gaandeweg in een groep te werken, met anderen. Als één van de deelnemers zegt dat hij zich schaamt voor de rotzooi die hij thuis heeft gemaakt, komt de groep naar hem toe om op te ruimen. ‘’Ik heb hier voor het eerst geleerd wat vriendschap is.’’

Na tien weken staat het einddoel op het programma: een rugbywedstrijd. Samenwerken, incasseren, (soms) pijn lijden, motivatie, doorzetten; hier wordt het leven nagespeeld.

Je staat niet alleen

Ongeveer de helft van de groep komt na de Harde Leerschool aan het werk. Er is dan nog een half jaar lang begeleiding vanuit de opleiding om ze te helpen met allerlei zaken die om een oplossing vragen. ‘’Je moet het alleen doen, maar je staat er niet alleen voor,’’ is de samenvatting van één van de cursisten.

 

 

Meer weten?

Ben je 18 jaar of ouder? Je kunt gratis meedoen en het verplicht je tot niets. Aanmelden kan bij www.dehardeleerschool.nl of bij Duncan Jansen via de mail: duncan@dehardeleerschool.nl.
Het kan ook via je contactpersoon bij de gemeentelijke instanties.