Lees voor

Kunnen wij u helpen?

Hier vindt u twee hulpmiddelen die uw gedachten helpen te bepalen. De eerste biedt u overzicht (‘Waar begin ik aan en waar moet ik allemaal aan denken?’), de tweede geeft een goede basis om te besluiten of uw bedrijf gehoor geeft aan de banenafspraak of daarvoor geen mogelijkheden heeft.


Stappenplan invulling banenafspraak
Het landelijk Aanjaagteam Banenafspraak heeft een digitaal stappenplan ontwikkeld waarmee werkgevers eenvoudig – stap voor stap – de route naar een inclusief werkgeverschap doorlopen. Dit stappenplan is een handig hulpmiddel voor iedereen die aan de slag wil met de banenafspraak. Werkgevers die al bezig zijn, kunnen het stappenplan gebruiken om hun organisatie nog  inclusiever te maken. In het plan zijn verschillende fasen uitgewerkt: van het zorgen voor draagvlak tot het uitzoeken van het financiële plaatje, en van het zoeken naar een passende functie tot het begeleiden van de nieuwe collega op de werkplek. 


Inclusieve Arbeidsanalyse
Alle Zeeuwse bedrijven, instellingen en organisaties met 25 of meer werknemers kunnen kosteloos en vrijblijvend gebruik maken van de Inclusieve Arbeidsanalyse, die de Zeeuwse gemeenten via de Werk(gevers)servicepunten (WSP’s) en UWV aanbieden. Het is dé methode om erachter te komen of uw bedrijf een plek heeft voor een Wajonger of iemand anders uit de doelgroep van de banenafspraak. Op basis van een gerichte bedrijfsanalyse gedurende een werkbezoek/rondleiding worden door een arbeidsdeskundige bestaande werkprocessen en functies in beeld gebracht en vervolgens waar mogelijk en waar gewenst heringericht of aangepast. Hierdoor kunnen elementaire taken omgevormd worden tot functies voor werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt, ofwel de doelgroep van de banenafspraak. Het gaat vooral om werkzaamheden die geen vooropleiding vereisen en vaak routinematig van aard zijn. Vervolgens wordt nagegaan of die elementaire taken aan bestaande functies onttrokken kunnen worden zonder dat dit leidt tot verstoring van de werkprocessen of ongewenste neveneffecten voor andere werknemers. De andere werknemers kunnen zich daardoor meer op hun kerntaken richten, de taken waarvoor zij bij uitstek gekwalificeerd zijn. Deze herverdeling van taken, ook wel jobcarving of functiecreatie genoemd, is dus ook vanuit bedrijfskundig oogpunt interessant. UWV en de WSP’s zetten de Inclusieve Arbeidsanalyse kosteloos in. Hun experts leveren binnen een maand na het bezoek een rapportage.