Breed Offensief en vereenvoudigde wetgeving

Als onderdeel van het Breed Offensief van het ministerie van SZW om meer mensen met een arbeidsbeperking kansen op werk te bieden, wordt de Wet banenafspraak uit 2015 vereenvoudigd. Het wetsvoorstel gaat eind dit jaar naar de Tweede Kamer; de nieuwe wet moet op 1 januari 2022 ingaan.  

Het Breed Offensief is een brede agenda met maatregelen die als doel hebben om:

  1. het simpeler te maken voor werkgevers om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen;
  2. meer waarborgen te bieden voor ondersteuning op maat voor mensen met een arbeidsbeperking;
  3. werk voor mensen aantrekkelijker te maken door werk meer lonend te maken en doordat drempels worden weggenomen;
  4. ervoor te zorgen werkgevers en werknemers elkaar makkelijker kunnen vinden.

Hiervoor is een aanpassing van de Participatiewet nodig; het voorstel hiertoe wordt door de Tweede Kamer na de zomer behandeld en gaat in op 1 juli 2021.

Vereenvoudiging Wet banenafspraak
Onderdeel van het Breed Offensief is de vereenvoudiging van de Wet banenafspraak. De aanleiding voor de vereenvoudiging van de Wet banenafspraak waren signalen uit de uitvoeringspraktijk van werkgevers en uitvoering waaruit bleek dat de oorspronkelijke Wet banenafspraak op onderdelen erg ingewikkeld was. Een van de belemmeringen die tijdens de banenafspraak altijd speelde was de vraag bij welke sector, overheid of markt een baan precies meetelde. Een geactiveerde quotumregeling maakt dit effect nog sterker: niet alleen bij welke sector, maar zelfs bij welke specifieke werkgever een baan meetelt, werd relevant. Bovendien kregen werkgevers te maken met een ingewikkelde en administratief zware inleenadministratie. Ook ontmoedigt de huidige regelgeving samenwerking tussen werkgevers. De twee afzonderlijke afspraken voor bedrijfsleven en overheid/onderwijs zijn een belangrijke oorzaak voor de complexiteit. Daarom is de belangrijkste wijziging dat er niet langer sprake is van twee afspraken, maar nog maar van één landelijke afspraak. Belangrijke uitgangspunten zijn verder:

  • het Sociaal Akkoord (2013) met de afspraak over de 125.000 banen blijft in stand;
  • de goede onderdelen van de wet blijven behouden: eerst een periode van de vrijwillige banenafspraak en een verplichte quotumregeling als stok achter de deur;
  • er komen geen nieuwe systemen, er wordt aangesloten bij bestaande instrumenten: de bonus via het loonkostenvoordeel banenafspraak en de heffing via het AOF;
  • de wet stimuleert samenwerken van werkgevers en werkgevers die meer presteren dan ze moeten; zij worden tijdens de quotumregeling financieel beloond.

Planning
De staatssecretaris van SZW heeft over de vereenvoudiging met betrokken stakeholders contact gehad. Het wetsvoorstel voor de vereenvoudigde Wet banenafspraak is in de maanden februari-april van dit jaar voor internetconsultatie uitgezet. Het is de bedoeling om het wetsvoorstel voor de vereenvoudigde Wet banenafspraak eind 2020 naar de Tweede Kamer toe te sturen. Vanwege de coronamaatregelen ondervindt dit wetsvoorstel op onderdelen vertraging. Het wordt de komende maanden duidelijk of aanbieding eind 2020 mogelijk blijft. Inwerkingtreding ervan blijft vooralsnog staan op 1 januari 2022.