De kracht van werk voor mensen met psychische klachten
Het project Individuele Plaatsing en Steun (IPS) is in oktober gestart in Zeeland. Dit project is er om mensen met psychische klachten te helpen om werk te vinden dat bij ze past. Werk is belangrijk bij het herstel van psychische klachten.
Medewerkers van gemeentelijke instellingen en medewerkers van instellingen voor Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) volgen samen een training om IPS-trajectbegeleider te worden. Al deze medewerkers vormen samen een nieuw team van IPS trajectbegeleiders in Zeeland. Met hun verschillende achtergrond kunnen ze elkaar goed versterken. Twee deelnemers aan deze training, Sofie de Waal en Iris van der Eijk, vertellen waarom ze enthousiast zijn over IPS.
Een grote stap vooruit
Sofie de Waal, jobcoach WerkgeversServicepunt Zeeuws-Vlaanderen, en Iris van der Eijk, klantmanager jongeren bij WerkgeversServicepunt Orionis Walcheren, zijn in oktober gestart met de training. Sofie werkt al jaren met mensen die hulp nodig hebben om werk te vinden. Ze merkte dat ze niet altijd de goede hulpmiddelen had om mensen met psychische klachten echt te helpen. "Met IPS kunnen we mensen met een psychische kwetsbaarheid eerder helpen. Ze hoeven niet eerst hun behandeling af te maken," legt ze uit. Sofie ziet het als een grote stap vooruit dat het IPS-traject en een GGZ-traject tegelijk lopen.
Nieuwe samenwerkingen en meer kennis
In de training komen verschillende mensen samen. Denk aan jobcoaches, psychologen, en medewerkers van organisaties zoals Emergis en Memphys GGZ. Volgens Sofie is het een voordeel om met mensen met een verschillende achtergrond samen te werken. “We leren van elkaar en kunnen makkelijker en sneller overleggen. Hierdoor kunnen we beter beslissen wat het beste is voor de klant,” zegt ze.
Iris, die veel ervaring heeft binnen de wereld van GGZ, ziet ook de waarde van de samenwerking: “In het verleden kwam ik het vaak tegen dat er aandacht was voor werk óf zorg. IPS kijkt naar allebei én kijkt naar wat iemand wél kan, tijdens de behandeling.”
De kracht van werk
Een belangrijk regel van IPS is ‘eerst plaatsen, dan trainen’. Dit betekent dat mensen direct aan de slag kunnen op de werkvloer. Daarna krijgen ze begeleiding bij wat ze nodig hebben. Iris geeft aan dat dit voor haar een nieuwe manier van werken is. “We geven mensen een kans om gewoon gelijk te gaan werken, dat helpt ze juist om een stap verder te komen in hun herstel.” zegt Iris.
Ook Sofie weet hoe positief werk kan zijn voor mensen die ze begeleidt. Ze vertelt over iemand die ze eerder heeft geholpen om een dagbestedingsplek te vinden. Daardoor kreeg deze klant weer plezier en zelfvertrouwen. “Dat is echt wel mooi om te zien. Dat iemand opklimt en weer straalt. Dat verwacht ik ook te zien bij klanten die een IPS-traject gaan volgen."
Toekomst met minder hokjes
Sofie en Iris hopen dat de IPS methode ervoor zorgt dat mensen minder in hokjes denken. Iris zegt: “Iedereen heeft recht op een goede behandeling en op werk, wat je ook hebt. Ik hoop dat IPS helpt om mensen anders te laten kijken naar psychische klachten.”
Sofie geeft aan dat het belangrijk is dat de klant enthousiast is om mee te doen: “IPS duurt twee tot drie jaar. Er is een uitgebreide samenwerking tussen de klant, GGZ, en de IPS trajectbegeleider. Het is belangrijk dat de klant er klaar voor is. Dan kan het een grote stap zijn naar herstel en een beter leven.”
IPS zorgt ervoor dat mensen met psychische klachten eerder aan het werk kunnen en daarbij goede hulp krijgen. Met de hulp van IPS-begeleiders zoals Iris en Sofie kunnen mensen met een psychische klachten een nieuwe start maken, en dat is voor hen – en voor Zeeland – een mooie stap vooruit.