Onze projecten
Aan de slag in Zeeland zet zich in om werken en leren in Zeeland voor iedereen beter te maken. Dat doen we door samen met onze partners vernieuwende projecten te bedenken.
Projecten van Aan de slag in Zeeland
De arbeidsmarktregio Zeeland helpt inwoners en werkgevers om beter samen te werken. Dit doen we met verschillende projecten die mensen helpen bij ontwikkeling, scholing of het vinden van werk. Op deze pagina vind je een overzicht van de projecten. Je leest ook hoe deze meehelpen aan een sterke en makkelijk bereikbare arbeidsmarkt in Zeeland.
Projecten voor een inclusieve arbeidsmarkt
-
Dit project helpt werkgevers om op een andere manier naar hun organisatie en de verdeling van werk te kijken. Het doel is om nieuwe functies te maken voor mensen die moeilijker een baan kunnen vinden. We combineren eenvoudige taken tot een nieuwe ondersteunende functie. Dit helpt bedrijven slimmer te werken en biedt kansen voor werkzoekenden. Het doel is om het tekort aan personeel aan te pakken en vernieuwing in organisaties te verbeteren.’
-
Dit project richt zich op het maken van extra banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We vragen bedrijven die overheidsopdrachten krijgen om deze mensen in te zetten voor hun werk. SROI vergroot de kansen voor mensen om te werken en helpt bedrijven om verantwoorde keuzes te maken die goed zijn voor de maatschappij en het milieu, naast het maken van winst.
-
Het is belangrijk dat iedereen, met of zonder beperking, een kans krijgt op de arbeidsmarkt. Dit project moedigt werkgevers aan om mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen. We geven voorlichting aan bedrijven en helpen werkgevers bij het vinden van geschikte kandidaten. Het doel is om de afstand tot de arbeidsmarkt voor mensen met een arbeidsbeperking kleiner te maken.
Meer informatie over de Banenafspraak voor werkgevers
Informatie over de Banenafspraak voor mensen met een arbeidsbeperking
-
Verlengde Nazorg biedt hulp aan jongeren die van school komen en beginnen met werken. Dit geldt voor jongeren uit het Voortgezet Speciaal Onderwijs en Praktijkscholen. We doen dit omdat veel jongeren zonder begeleiding het risico lopen om snel te stoppen met werken. Het project biedt langdurige begeleiding, zodat jongeren succesvol kunnen blijven werken en zich verder kunnen ontwikkelen, zowel op hun werk als in hun persoonlijke leven.
-
Het Participatielab helpt mensen die moeite hebben met het vinden van werk. We willen namelijk dat iedereen een eerlijke kans krijgt op de arbeidsmarkt. Het Participatielab biedt een combinatie van werken en leren. Deelnemers volgen een opleiding waarbij ze zowel online als op locatie leren. Ze krijgen daarbij intensieve begeleiding en hulp om een vaste baan te vinden, zowel binnen als buiten het sociaal ontwikkelbedrijf.
-
Dit project helpt mensen met ernstige mentale klachten die een behandeling volgen bij de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) om werk te vinden en te behouden. We doen dit omdat betaald werk helpt bij hun herstel en welzijn. IPS brengt zorg, hulp bij terugkeer naar werk en begeleiding samen om deze mensen stap voor stap te helpen bij het vinden van een baan die bij hen past.
-
Het Europees Sociaal Fonds ondersteunt projecten die mensen helpen bij het vinden van werk. Het fonds wil daarbij armoede en uitsluiting voorkomen, zodat iedereen mee mag doen. In Zeeland gebruiken we het geld van het ESF om projecten te betalen die ervoor zorgen dat mensen werk vinden en langer kunnen blijven werken. Het fonds helpt bij het organiseren en uitvoeren van deze projecten in onze regio.
-
Dit project helpt statushouders om werk te vinden dat bij hen past. Een statushouder is iemand met een bewijs dat hij in Nederland mag blijven, soms tijdelijk. Veel statushouders hebben moeite om zich aan te passen op de arbeidsmarkt. We helpen hen met begeleiding en ondersteunen werkgevers bij het inburgeren van statushouders. Het doel is om statushouders langdurig aan werk te helpen en hun aanpassing aan de Nederlandse samenleving gemakkelijker te maken. We zoeken altijd werkgevers met vacatures voor statushouders.
Projecten voor een veerkrachtige arbeidsmarkt
-
In Zeeland werken we aan een betere ondersteuning voor mensen die een baan zoeken, mensen die werken en werkgevers. We willen in 2025 een Werkcentrum Zeeland opzetten, waarin verschillende organisaties samenwerken. Zo bieden we hulp op één plek, waardoor het makkelijker is om werk of opleidingen te vinden. We hebben ook een digitaal informatiepunt ontwikkeld. Dat is de website die je nu bezoekt. Hier kan iedereen terecht voor advies en informatie over werken en opleidingen. Deze aanpak volgt de landelijke ontwikkelingen. In de regio is er steeds meer aandacht voor digitale ondersteuning op de arbeidsmarkt. Het doel is om mensen sneller en beter te helpen bij het vinden van werk of het ontwikkelen van nieuwe kennis en ervaring.
-
Dit project helpt inwoners van Zeeland, werknemers en hun werkgevers om zich hun hele leven te blijven ontwikkelen. We doen dit omdat de arbeidsmarkt snel verandert en nieuwe kennis steeds belangrijker wordt. Het project biedt gratis persoonlijk advies, online of offline, over opleidingen, kennis en de arbeidsmarkt. Dit is samengebracht in het team Leven Lang Ontwikkelen. Het doel van dit project is om mensen meer kansen te geven op de arbeidsmarkt.
-
De energietransitie heeft veel invloed op de arbeidsmarkt. De energietransitie is de overgang van het gebruik van fossiele energie, zoals olie en gas, naar energie uit bronnen die onuitputtelijk zijn, zoals zon en wind. Het subsidieprogramma Just Transition Fund helpt de Zeeuwse arbeidsmarkt om zich voor te bereiden op de overstap. We doen dit omdat er door deze overgang veel nieuwe banen bijkomen, maar ook oude banen verdwijnen. Met deze subsidie kunnen werknemers op tijd worden opgeleid over de nieuwe kennis die in de toekomst nodig is. Zo is de regio beter voorbereid op veranderingen.
-
Dit project bereidt Zeeland voor op de nieuwe wet "Van School naar Duurzaam Werk", die in 2026 ingaat. We willen werkloosheid onder jongeren voorkomen. Daarom begeleiden we hen bij de overgang van school naar werk. Het project biedt begeleiding tot 27 jaar. We geven extra aandacht aan jongeren die het risico lopen om werkloos te worden.
-
Dit project richt zich op het helpen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Deelnemers van dit project hebben vaak problemen als mentale klachten, verslaving of schulden. We doen dit omdat deze mensen extra hulp nodig hebben om weer terug te keren naar werk of een opleiding. De deelnemers krijgen in 10 weken veel trainingen en begeleiding. Het programma bestaat uit lichamelijke activiteiten, persoonlijke ontwikkeling en talentontwikkeling om hen beter voor te bereiden op hun toekomstige baan.
Wil je je aanmelden? Dat kan via de website van De Harde Leerschool. Je kunt je ook aanmelden via je contactpersoon van jouw gemeente of het WerkgeversServicepunt.
-
Dit project helpt volwassenen die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen of digitale kennis. We doen dit omdat dit vaak een grote hindernis is voor deelname aan de samenleving en de arbeidsmarkt. Het project biedt verschillende mogelijkheden voor mensen om hun algemene kennis te verbeteren. Daarnaast werken we samen met werkgevers om laaggeletterdheid binnen bedrijven aan te pakken. Het doel is om iedereen een gelijke kans te geven om zich te ontwikkelen en actief deel te nemen aan de samenleving.
Projecten voor een bovenregionale arbeidsmarkt
-
Het Grensinfopunt Scheldemond helpt mensen die in de grensregio wonen en werken met vragen over wonen, werken en studeren aan de andere kant van de grens. Veel grenswerkers hebben problemen met sociale verzekeringen, belastingen of hun contract. Het Grensinfopunt geeft duidelijke informatie en persoonlijke hulp, zodat ze goed voorbereid aan de slag kunnen. Het doel is om het makkelijker te maken om in de grensregio te werken.
-
Dit project richt zich op het verbeteren van het vervoer van werknemers in de regio Zeeland. Veel mensen hebben moeite om werk te vinden buiten hun directe woonomgeving, terwijl er op andere plaatsen in de regio niet genoeg personeel is. Het project kijkt naar manieren om het vervoer en de verbindingen tussen werk en wonen te verbeteren. Zo krijgen werkzoekenden gemakkelijker toegang tot banen in andere delen van de regio.
-
Het Expat Center Zeeland biedt hulp en advies aan internationale werknemers die naar Zeeland komen voor werk. Veel van deze mensen hebben praktische problemen, zoals het vinden van een huis, belastingen begrijpen en wennen aan de Nederlandse cultuur. Dit informatiepunt helpt hen met hun vragen en biedt een warm welkom. Daardoor kunnen ze beter wennen aan hun nieuwe omgeving. Het Expat Center zorgt ervoor dat deze werknemers zich sneller thuis voelen en goed kunnen werken.
Meer weten?
Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op. Eén van onze adviseurs helpt je graag verder.