De toekomst van werk in Zeeland

Het transitiejaar 2025 is een belangrijke stap voor veranderingen op de arbeidsmarkt in Nederland en daarmee ook in Zeeland. In dit jaar worden plannen en afspraken gemaakt die de dienstverlening op de arbeidsmarkt gaan verbeteren. Wat betekent dit voor de arbeidsmarkt? In dit artikel leggen we uit welke stappen er worden gezet, hoe dit de samenwerking tussen partners versterkt, en wat werkzoekenden en werkgevers kunnen verwachten.

Wat gebeurt er in 2025?

Een transitie is een overgang naar een nieuwe manier van (samen)werken. In 2025 staan er belangrijke ontwikkelingen op de planning die de arbeidsmarkt zullen veranderen. 

Regionaal Beraad

In 2025 worden Regionale Beraden in Nederland opgezet die samenwerking tussen gemeenten, UWV, onderwijs, vakbonden en werkgevers versterken. Deze Regionale Beraden zorgen ervoor dat de partijen samen werken aan het ondersteunen van werkzoekenden en het bevorderen van werk in de regio. Het doel is om sneller in te spelen op vraag en aanbod op de arbeidsmarkt en om maatwerk te bieden voor werkzoekenden.

In Zeeland is er een Regionaal Beraad in oprichting. Dit betekent dat partners enthousiast zijn om samen te werken. Er moeten alleen nog een paar stappen genomen worden om de oprichting compleet te maken. Een voorbeeld hiervan is afspraken, rollen en verantwoordelijkheden vastleggen in een convenant (een document met afspraken). 

Meerjarenagenda 2026-2030

Verder stellen we als regio in 2025 een nieuw plan op voor meerdere jaren: de Meerjarendagenda.  Deze geeft richting voor de Zeeuwse arbeidsmarkt van de komende vijf jaar. Deze agenda zorgt voor het versterken van de samenwerking tussen alle partijen en voor meer gelijke kansen op de arbeidsmarkt. En op het ontwikkelen van vaardigheden die in de toekomst belangrijk zijn.

De Meerjarenagenda heeft als doel om de veranderingen niet alleen in 2025 door te voeren, maar ook de basis te leggen voor een toekomstbestendige arbeidsmarkt. Om dit goed te doen wordt er bij het maken van de Meerjarenagenda gebruik gemaakt van data over de arbeidsmarkt. Met behulp van cijfers, onderzoeken en inzichten kan de regio sneller inspelen op veranderingen in de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld door te voorspellen in welke sectoren de komende jaren veel vacatures ontstaan. 

Werkcentrum Zeeland

Een belangrijk onderdeel van de hervormingen is de oprichting van een Werkcentrum in iedere regio. Het Werkcentrum wordt een ontmoetingsplek voor werkzoekenden en werkgevers, waar ze niet alleen vacatures kunnen vinden, maar ook hulp en loopbaanadvies krijgen, en vragen kunnen stellen over het volgen van opleidingen of trainingen. 

Omdat het Werkcentrum hét centrale loket moet worden, zullen er een aantal bestaande loketten samengevoegd worden in het Werkcentrum. Het Leerwerkloket, de WerkgeversServicepunten en ook het Zeeuws Mobiliteitsteam en team Leven Lang Ontwikkelen zullen verder gaan in het Werkcentrum Zeeland. De website aandeslaginzeeland.nl is opgericht als eerste stap naar een  Werkcentrum. De website wordt later dit jaar aangepast zodat het helemaal past bij het nieuwe Werkcentrum en dient als digitaal loket voor Werkcentrum Zeeland. 

Voor de oprichting van een Werkcentrum Zeeland komt er een werkgroep met verschillende partners van Aan de slag in Zeeland. De landelijke overheid deelde afgelopen weken handreikingen die helpen bij het ontwikkelen van een Werkcentrum. De werkgroep kan deze gebruiken als hulpmiddel om keuzes te maken over bijvoorbeeld de locatie, iemand die als gids de werkzoekende en werkgevers helpt en de manier van samenwerken. Ook zorgt de landelijke overheid voor een nieuw logo en andere communicatiemiddelen voor de Werkcentra in Nederland. 

Wat betekent dit voor werkzoekenden, werkgevers en partners?

De veranderingen die in 2025 op gang komen, hebben verschillende gevolgen voor de betrokkenen:

  • Werkzoekenden: Werkzoekenden krijgen meer op maat gemaakte ondersteuning door de oprichting van het Werkcentrum. Dit zorgt ervoor dat ze sneller passende vacatures vinden en dat ze kunnen rekenen op persoonlijke begeleiding bij hun ontwikkeling, zoals het ontwikkelen van vaardigheden. Vooral voor kwetsbare groepen wordt er extra aandacht besteed aan maatwerk.
  • Werkgevers: Werkgevers kunnen bij het Werkcentrum terecht om personeel te vinden. Ook voor andere personele vragen kunnen zij hulp en advies krijgen. Denk bijvoorbeeld aan het houden van personeel, inclusiviteit op de werkvloer en werknemers helpen te ontwikkelen.
  • Partners: Betrokken partijen werken steeds actiever samen om werkzoekenden snel en gericht te helpen. Ze bieden op maat gemaakte oplossingen voor werkzoekenden in hun regio. Het Regionaal Beraad speelt hierbij een belangrijke rol door samen de richting voor de arbeidsmarkt te bepalen.

Conclusie

Het jaar 2025 is het begin van een periode van grote veranderingen op de arbeidsmarkt. Door meer regionale samenwerking, het gebruik van data en de oprichting van een Werkcentrum wordt de Zeeuwse arbeidsmarkt toegankelijker, flexibeler en toekomstbestendiger. Werkzoekenden kunnen rekenen op meer persoonlijke ondersteuning, terwijl werkgevers sneller en makkelijker geschikt personeel kunnen vinden. Dit jaar legt de basis voor de toekomst, waarbij partners samen werken om een arbeidsmarkt te creëren die werkt voor iedereen.