Laaggeletterdheid in Zeeland: plannen voor 2025
In Zeeland is de aanpak van laaggeletterdheid een belangrijk thema. Dit gaat over het verbeteren van de basisvaardigheden lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden. En goede basisvaardigheden zijn belangrijk om zelfstandig te leven en te werken. Denk maar aan het invullen van formulieren, lezen van brieven of werken met computers.
Mensen die laaggeletterd zijn schamen zich er vaak voor dat ze moeite hebben met deze basisvaardigheden, waardoor ze niet altijd hulp zoeken.
Wat doen we in 2025 om de basisvaardigheden te verbeteren in Zeeland? En iedereen die hier hulp bij nodig heeft te bereiken? In dit artikel lees je over de laatste ontwikkelingen.
Een nieuw plan voor laaggeletterdheid
In juli 2024 stuurde Minister Paul van Primair en Voortgezet Onderwijs een brief aan de Tweede Kamer. Deze brief gaat over het onderzoek naar de aanpak van basisvaardigheden voor volwassenen vanaf 2025. Het onderzoek geeft verschillend opties en adviezen voor het kabinet. Zo kunnen zij voor de toekomst beleid maken op het thema basisvaardigheden.
Deze adviezen worden meegenomen in het vervolgplan voor laaggeletterdheid in Zeeland. Er was al een plan voor Zeeland, maar dit moet vernieuwd worden. Verwacht wordt dat het nieuwe plan in maart 2025 klaar is.
Het doel is om een aanpak te maken die past bij Zeeland. Het zal verder ingaan op de landelijke ontwikkelingen, de uitdagingen die er in Zeeland zijn en wat we al goed doen in Zeeland.
Aandacht voor wat er speelt in Zeeland
Er zijn een paar belangrijke onderwerpen die meegenomen worden in het plan voor Zeeland:
Locatie en reistijd
Bij het bieden van hulp is het belangrijk om rekening te houden met reistijd en de verbindingen tussen verschillende woonplaatsen. Inwoners wonen vaak ver uit elkaar, en niet iedereen kan makkelijk overal komen. Een cursus in Terneuzen is bijvoorbeeld lastig te bezoeken voor iemand uit een dorp als Aardenburg. Daarom zijn oplossingen in de buurt en een goede samenwerking belangrijk. Zodat hulp bij basisvaardigheden voor iedereen dichtbij is.
Werkcentrum Zeeland
In heel Nederland worden in 2025 werkcentra opgericht, ook in Zeeland komt er een werkcentrum. Hier kan iedereen heen met vragen over werken en leren. Het is de bedoeling dat het vervolgplan voor laaggeletterdheid in Zeeland beschrijft op welke manier er samengewerkt wordt met het Werkcentrum voor het verbeteren van basisvaardigheden.
Laaggeletterdheid in gezinnen
Zeeuws-Vlaanderen startte vorig jaar met een proef waarin er extra aandacht was voor de aanpak van laaggeletterdheid in gezinnen. Kinderen kunnen zich beter ontwikkelen door in het gezin aandacht te hebben voor lezen en schrijven en het gebruik van computers en mobiele telefoons. De proef gaat goed en daarom zal onderzocht worden of deze aanpak op meer plekken in Zeeland kan worden ingezet.
Bijeenkomst voor werkgevers
Ook Zeeuwse werkgevers zijn nodig bij de aanpak van laaggeletterdheid.
Daarom organiseert het netwerk Aan de slag in Zeeland op 28 januari 2025 een werkgeversbijeenkomst in Goes, in theater De Mythe. Het doel van de bijeenkomst 'Alles begint met taal' is om het thema laaggeletterdheid onder de aandacht brengen bij werkgevers. En te laten zien wat zij hiermee kunnen doen als werkgever. En ook waarom het voor bedrijven belangrijk is om hier aandacht voor te hebben.
Hoe herken je laaggeletterdheid? Wat kun je doen als iemand moeite heeft met taal of werken met een computer? Welke subsidies zijn er? Door laaggeletterdheid te herkennen kan een werkgever hulp aanbieden die daarbij past. Dit helpt niet alleen de werknemer, maar ook voor het bedrijf is het positief wanneer een werknemer zich goed kan ontwikkelen.
Heb je als werkgever of hr-medewerker interesse om deel te nemen aan de bijeenkomst voor laaggeletterdheid 'Alles begint met taal'? Meld je nu aan als geïnteresseerde.
Meer informatie
Wil je meer weten over de aanpak Laaggeletterdheid in Zeeland? Of wil je zelf aan de slag met het verbeteren van basisvaardigheden, van jezelf of je personeel?
Ga naar de pagina Basisvaardigheden voor personeel.
Hier vind je informatie voor werkgevers.
Ga naar de pagina Moeite met lezen en schrijven.
Hier vind je informatie als je zelf aan de slag wilt met het verbeteren van taal, rekenen en digitale vaardigheden.