Nieuwe wet helpt jongeren van school naar duurzaam werk
Het lijkt nog ver weg, maar de voorbereidingen zijn in volle gang. Over een jaar (vanaf 1 januari 2026) is het de bedoeling dat de nieuwe wet ‘Van school naar duurzaam werk’ ingaat. Het kabinet wil met deze wet jongeren helpen richting een baan. En dan vooral jongeren die moeite hebben om de overstap van het onderwijs naar de arbeidsmarkt te maken.
Door de nieuwe wet krijgen jongeren die dat nodig hebben ondersteuning van scholen, doorstroompunten en gemeenten, die daarbij verplicht samenwerken. Deze ondersteuning is er voor jongeren tot 27 jaar van het mbo, vso, pro en vroegtijdig schoolverlaters.
Gat in de wet- en regelgeving
Ondanks de personeelstekorten zijn er in Nederland volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ruim 100.000 jongeren die geen werk hebben en geen opleiding volgen. Als een jongere een diploma haalt, stopt de verantwoordelijkheid en de ondersteuning van de school. Veel jongeren hebben daarna moeite zelf een baan of vervolgopleiding te vinden.
Gemeenten kunnen aan deze jongeren niet altijd passende ondersteuning bieden om te voorkomen dat jongeren werkloos raken. Jongeren kunnen uit beeld raken of weten de weg naar hulp niet te vinden. De nieuwe wet zorgt ervoor dat gemeenten, scholen, doorstroompunten en werkgevers meer samenwerken om jeugdwerkloosheid te voorkomen.
Langere begeleiding
Scholen gaan volgens de nieuwe wet ‘aanvullende loopbaanbegeleiding’ aanbieden, ook nadat zij van school zijn. Scholen moeten ook vastleggen hoe zij dit organiseren. Bij vso en pro is hulp op verzoek van de jongere ook in een tweede jaar na het verlaten van de school mogelijk. Voor het organiseren van deze langere begeleiding krijgen mbo-instellingen elk jaar geld van Rijksoverheid. Voor Doorstroompunten geldt dat zij jongeren tot 27 jaar die zonder startkwalificatie het onderwijs verlaten, begeleiden terug naar school of naar werk. Dat doen ze nu voor jongeren tot 23 jaar.
De school of het Doorstroompunt kan in samenspraak met de jongere ook hulp vragen van de gemeente bij het matchen op werk of het combineren van werken met leren. Zo kan de jongere de best passende ondersteuning krijgen.
Samenwerking tussen organisaties
Om het aantal voortijdig schoolverlaters en de jeugdwerkloosheid te verminderen, is de inzet van verschillende organisaties en vakkennis nodig. Zo moet er bijvoorbeeld hulp beschikbaar zijn op school voor jongeren met psychische problemen, schulden of die crimineel gedrag vertonen. In de wet is de samenwerking tussen organisaties in de regio vastgelegd.
Zeeuwse samenwerking
Ook in Zeeland bereiden we ons voor op de nieuwe wet die jongeren ondersteuning biedt op school en bij het vinden en houden van een passende baan.
Zeeuwse onderwijsorganisaties, de drie Zeeuwse Doorstroompunten, de WerkgeversServicepunten en de Arbeidsmarktregio werken samen aan een Regionaal Programma. Zo is er afgelopen periode onderzoek gedaan naar de jongeren op de Zeeuwse arbeidsmarkt. En dan met name jongeren die gestopt zijn met school en die moeite hebben werk te vinden of te houden. Verder is naar de dienstverlening voor jongeren in Zeeland gekeken. Daarbij is ook duidelijk gemaakt wat er verbeteringen en kansen zijn.
Samen werken we aan goede ondersteuning voor jongeren die dat nodig hebben. Zodat jongeren de juiste hulp krijgen voor een fijne baan in Zeeland.