Op weg naar werk, een verhaal uit de praktijk

Orionis Walcheren werkt samen met de Walcherse Woningbouwverenigingen Woongoed, l’escaut en Zeeuwland in het project ‘Wonen en Werken’. Aan dit project nemen vooral jonge werkzoekenden deel. In opdracht van de woningbouwverenigingen voeren zij klussen uit voor huurders die dit zelf niet meer kunnen.

Om wat voor klussen gaat het?

De klussen variëren van het repareren van een schutting of het netjes maken van een tuin. Of bij iemand lampjes op te hangen. Laminaat leggen of behangen kan ook een klus zijn. 

Deelnemers leren werknemersvaardigheden zoals werkritme opdoen, op tijd op werk zijn en samenwerken met collega’s. Daarnaast leren zij allerlei vaardigheden door de klussen. Dit nemen zij mee naar een volgende baan. 

Het verhaal van Tim

Tim is 33 jaar en was al een tijdje werkloos. Hij werkte als hovenier. Helaas werd hij ziek en kon hij dit werk niet meer doen. Hij ging de ziektewet in. Toen de ziektewet stopte, vroeg hij een uitkering aan bij Orionis Walcheren. Hij kreeg een gesprek over zijn uitkering en een gesprek over werk. 

Tim vertelt: “Mijn Klantmanager stelde voor om mee te doen aan het project ‘Bewegen Werkt’. Hier sport je twee keer per week in groepsverband. Iedereen heeft daar zijn eigen verhaal, maar toch ben je samen iets aan het opbouwen. Het was een leuke groep. Tijdens de trainingen hadden we steun aan elkaar. In die tijd werd mijn moeder ernstig ziek. Daar had ik zorgen over. Sporten was een fijne uitlaatklep. Ik kon daar mijn boosheid en frustratie in kwijt. Dat heeft mij geholpen. 

Toen ik klaar was met ‘Bewegen Werkt’ stelde mijn klantmanager voor om te starten in het project ‘Wonen en Werken’. Voor mij een stap richting werk. Ik had een kennismakingsgesprek met Rob, de werkbegeleider van het project”. 

Steun en betrokken

Inmiddels is Rob van WerkgeversServicepunt Orionis Walcheren ook aangeschoven bij het gesprek. “Ja, we hebben altijd eerst een kennismakingsgesprek”, legt Rob uit. “Om te kijken of het klikt. Dat is belangrijk om Tim goed persoonlijk te kunnen begeleiden. Tim was gelijk enthousiast en hij kon aan de slag. 

Tim deed zijn werk altijd goed, maar hij had veel tegenslagen. Zijn gezondheid en de zorgen over zijn zieke moeder speelden een rol. We zorgden dat Tim weer in het werkritme kwam. Daarnaast hielden we rekening met zijn gezondheid en privé situatie. Eerst moest zijn situatie stabiel worden. Daarna zou hij prima aan het werk kunnen. Maar nu had hij steun nodig en die gaven wij hem”. 

Met plezier naar het werk

Tim:” Dat voelde heel prettig voor mij. Rob en John (voorman van het project) waren echt betrokken. Daar had ik veel steun aan. Er was een hele goede werksfeer. Ik ging, zelfs onder deze omstandigheden, met veel plezier naar mijn werk. Werk is afleiding. Ik praatte met mensen en verzette daardoor mijn gedachten”. 

Rob: “Wat Tim kenmerkt is dat hij, hoe vervelend de situatie ook was, vaak zei: ‘ik kom toch werken’. Dat is echt klasse dat iemand dat doet. Tim had echt baat bij de sociale structuur van werken.” Tim: “Het liefst had ik dit werk willen doen als ‘gewone’ baan. Rob gaf mij handvatten om mijn plannen te realiseren. Werken en omgaan met collega’s, mijn werkgever en klanten vind ik leuk. Vooral dat ik klanten kan helpen. Dat geeft me een heel goed gevoel. Dan ga ik met een lach naar mijn werk!” 

Inmiddels is Tim uitgestroomd uit het project en heeft hij een vaste baan bij een tuincentrum.