Praktijkleren en stageplekken bij jouw bedrijf

Algemeen

Stageplekken zijn belangrijk voor studenten en helpen bedrijven om nieuwe talenten te vinden. Op deze pagina lees je hoe je erkend leerbedrijf kunt worden en welke soorten stages er zijn.

Prakijkopleider of stage-organisatie worden

Als je een stageorganisatie wordt, betekent dit dat je een fijne werkplek biedt en begeleiding aan de stagiairs kunt geven. Om stages aan te bieden aan studenten kun je contact opnemen met de onderwijsorganisaties in Zeeland. 

Verschillende soorten stages

MBO- en HBO-studenten volgen stages tijdens hun opleiding.

Stages voor MBO-studenten

Voor MBO-studenten zijn er drie soorten opleidingen:
 

  1. Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL): Studenten gaan één dag per week naar school en werken minimaal 20 uur per week bij een bedrijf.
  2. Beroepsopleidende Leerweg (BOL): Studenten gaan vooral naar school en lopen stage bij een bedrijf.
  3. Praktijkroute: Studenten krijgen bijna al het onderwijs bij (meerdere) bedrijven. De praktijkroute een andere vorm van de Beroepsopleidende Leerwerg (BOL).

Praktijkleren in het MBO

Bij scholing via Praktijkleren in het mbo voor werkzoekenden en werkenden wordt werken bij een erkend leerbedrijf gecombineerd met een mbo-opleiding of een deel daarvan. Er zijn 3 varianten:

  1. Gericht op het behalen van een diploma: Deze opleiding kan worden ingekort vanwege opgedane werkervaring of een eerder afgeronde opleiding. Bij een diplomagerichte opleiding voert de kandidaat werkprocessen uit in het leerbedrijf, aangevuld met lessen en examens.
  2. Gericht op het behalen van een mbo-certificaat: Hierbij doet de kandidaat een onderdeel van een mbo-opleiding waarvoor een certificaat is vastgesteld. Bij een certificaatgerichte opleiding gaat het om uitvoering van een afgerond takenpakket dat deel uitmaakt van een beroep. Dit leert de kandidaat door het uitvoeren van een aantal werkprocessen in het leerbedrijf, aangevuld met lessen en een examen. Zoals bij het ontwikkelpad kinderopvang.
  3. Gericht op het behalen van een praktijkverklaring: Praktijkleren met de praktijkverklaring wordt ook wel Praktijkleren op maat genoemd. Hier volgt de kandidaat bij een leerbedrijf delen van (werkprocessen uit) een mbo-opleidingen. Per kandidaat en bedrijf kan op basis van de mogelijkheden worden gekeken welke onderdelen er gevolgd gaan worden. De ervaring die de kandidaat opdoet in het leerbedrijf is leidend. De praktijkverklaring vermeldt welke werkprocessen in het leerbedrijf zijn geleerd en maakt deel uit van de mbo-verklaring. Als aanvullende lessen of examens zijn behaald, krijgen die ook een plek in de mbo-verklaring.

Stages voor HBO studenten

Bij een stage werken HBO-studenten in een bedrijf om praktijkervaring op te doen. Ze leren door mee te werken en krijgen hulp van ervaren mensen in het bedrijf. Zo passen ze de kennis uit hun studie toe en bereiden ze zich voor op hun toekomstige werk. Een stage kan kort of lang duren, en is een belangrijk deel van de opleiding. Studenten doen nieuwe vaardigheden op en werken aan echte opdrachten.

Wil je meer weten of een stageplek aanbieden? Bekijk de mogelijkheden via het stagebureau The Work Zone.

Stages voor speciaal onderwijs en praktijkonderwijs

Studenten in het speciaal onderwijs en praktijkonderwijs hebben extra hulp nodig. Deze stages helpen hen om dingen te leren die nodig zijn voor een baan. Meer informatie via SBB.

Erkend leerbedrijf

Wil je een erkend leerbedrijf worden omdat je een vmbo-leerling, mbo-student, omscholer of bijscholer wilt begeleiden? Goed bezig! Als je een erkend leerbedrijf wilt worden, moet je aan bepaalde eisen voldoen. 

Ontdek hoe je in vier stappen een erkend leerbedrijf wordt

Subsidie leerbedrijf

De overheid stelt vergoedingen beschikbaar voor bedrijven die stages aanbieden. Dit zijn subsidies voor erkende leerbedrijven. Het helpt je om de kosten van de begeleiding en opleiding van stagiairs te betalen. 

Meer informatie? Ga naar S-BB.nl

Samenwerken

Contacten tussen bedrijven en onderwijs zijn belangrijk. Dit helpt je om als werkgever de juiste stagiairs te vinden en goed samen te werken. Denk aan een samenwerking met:

  • University College Roosevelt
  • HZ University of Applied Sciences
  • Scalda 
  • Hoornbeeck College
  • Zeeuwse Stichting Maatwerk

Werkervaringsplaatsen

Werkervaringsplaatsen bieden mensen de kans om werkervaring op te doen zonder dat ze een opleiding volgen. Dit helpt mensen die werk zoeken om nieuwe dingen te leren en meer kans op een baan te krijgen.

Meer weten?

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op. Eén van onze adviseurs helpt je graag verder. 

Neem contact op