Scholingsadvies
Algemeen
Wil je jezelf verder ontwikkelen of een diploma halen? Dat is een mooie stap! In Zeeland zijn er veel mogelijkheden om te leren. Of je nu je school niet hebt afgemaakt, of jezelf verder wilt ontwikkelen, hier vind je manieren om te leren.
Wat wil je leren?
Wil je weer naar school of op een andere manier verder ontwikkelen, maar weet je niet hoe? Het team Leven Lang Ontwikkelen (LLO) helpt je graag. Ze geven gratis advies over verschillende soorten onderwijs, zoals volwassenenonderwijs om je middelbare school diploma te halen, mbo-opleidingen of andere vormen van beroepsonderwijs. Samen kijken jullie welke manier van leren, opleiding of cursus het beste bij jou past en hoe je je kunt aanmelden.
Hieronder lees je over verschillende manieren om weer te gaan leren, zoals onderwijs voor volwassenen, mbo-opleidingen en online cursussen.
- Volwassenenonderwijs: Je kunt naar onderwijs voor volwassenen gaan. Hier kun je een diploma halen op je eigen tempo. Er zijn verschillende niveaus.
- Mbo opleidingen: Bij mbo-scholen kun je verschillende opleidingen volgen. Deze zijn vaak gericht op de praktijk en op een beroep.
- Online cursussen en trainingen: Heb je moeite om naar school te gaan? Veel cursussen en trainingen kun je online volgen. Zo leer je in je eigen tijd en op je eigen plek.
Kijk goed of de gekozen cursus of opleiding ook een certificaat of diploma biedt na voltooiing. Dat is niet altijd noodzakelijk, maar voor sommige beroepen of werkgevers is het wel een eis.
Kies bij voorkeur voor een gecertificeerde opleider, dit staat voor een bepaalde kwaliteit. Als je twijfelt aan de opleider, neem dan contact op met een loopbaanadviseur.
Heb je niet het juiste diploma voor de hbo opleiding die je wilt? Dan kun je een speciale test doen, dit heet ook wel een toelatingsonderzoek of de 21+ toets. Je moet namelijk 21 jaar of ouder zijn op het moment dat je zonder het goede diploma wilt starten met de opleiding.
Waar ben ik goed in en wat is mijn niveau?
Wil je weten waar je goed in bent of welke richting je op wilt? Maak een afspraak bij team LLO. Door een gesprek of opdracht ontdek je jouw sterke punten, je niveau en je talenten. En zij helpen je richting de volgende stap in jouw loopbaan.
Ik heb geen diploma, wat nu?
Ben je zonder startkwalificatie van school gegaan? Een startkwalificatie is een diploma van havo, vwo of mbo 2 of hoger. Daarmee vergroot je je kansen op de arbeidsmarkt. Het is goed voor je loopbaan als je zorgt dat je een startkwalificatie hebt.
Neem contact op met een doorstroomcoach van het RBL voor meer informatie.
Meer weten?
Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op. Eén van onze adviseurs helpt je graag verder.
Veelgestelde vragen
Veelgestelde vragen over scholingsadvies
-
Voor sommige mensen is het behalen van een mbo-diploma of mbo-certificaat moeilijker dan voor anderen. Praktijkleren met de praktijkverklaring biedt dan uitkomst. Dit is kortdurende scholing voor eenvoudige werkzaamheden, die je volledig op de werkvloer kan aanleren of soms al geleerd hebt.
Deze leerbaan is bedoeld voor als je geen startkwalificatie hebt, of als je een startkwalificatie hebt en verder leren voor jou lastig is. Je ontvangt een praktijkverklaring voor de geleerde werkprocessen. Mbo-scholen verstrekken die als onderdeel van een mbo-verklaring.
Kijk op SBB voor meer informatie. Ben je jonger dan 27 jaar? Dan kun je ook persoonlijk advies krijgen van een doorstroomcoach bij het RBL.
-
Wat je in je vrije tijd doet, mag je zelf weten. Maar als je overdag tijd nodig hebt om te leren, werkt het anders. Overleg dit met je werkgever. Je kunt vaak bij je teamleider of de HR-afdeling terecht met vragen over opleidingen. In sommige contracten staat dat je werkgever jou moet helpen met scholing. Dat jij wil leren, heeft natuurlijk ook veel voordelen voor je werkgever.
-
In Zeeland krijgt iedereen gelijke kansen op de arbeidsmarkt. Door te leren vergroot je je kans op een baan. Het maakt niet uit waar je vandaan komt of hoe oud je bent; iedereen moet kunnen leren en werken. Team LLO (Leven Lang Ontwikkelen) en het ZMT (Zeeuws Mobiliteitsteam) helpen jou hierbij.
-
Wil je een opleiding volgen terwijl je een uitkering krijgt? Praat dan met je klantmanager. Dit is de persoon bij de gemeente of het UWV die met jou in contact is over je uitkering.
De klantmanager kijkt of je tijdens de opleiding je uitkering mag houden. Ook wordt gekeken of je wel of niet hoeft te solliciteren en of er regelingen zijn die je helpen de opleiding te betalen.
Je kunt ook hulp vragen aan een loopbaanadviseur van het team LLO. Zij kunnen samen met je kijken wat er voor jou mogelijk is.