Subsidies en regelingen voor werkgevers

Algemeen

Als werkgever heb je recht op verschillende subsidies, zoals vergoedingen voor het aannemen van personeel, duurzaam ondernemen en loonkostensubsidies.

Voordeel op de belasting

In de Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl) staan drie soorten vergoedingen voor werkgevers: Lage inkomensvoordeel (LIV), Jeugd-LIV en Loonkostenvoordelen (LKV’s).

Het ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid heeft een document gemaakt om werkgevers te informeren over deze vergoedingen en de regels die hierbij horen. Dit document heet het 'Wtl kennisdocument' en is te vinden op Rijksoverheid.nl.

Wil je advies voor jouw bedrijf? Neem dan contact op met één van de WerkgeversServicepunten in Zeeland.

Participatiewet en Wet Banenafspraak

Voordelen en regelingen

Afhankelijk van de uitkering die jouw (nieuwe) werknemer krijgt, zijn er verschillende voordelen en regels waar je gebruik van kunt maken. Hieronder vind je een uitleg van de verschillende mogelijkheden.

Loonkostensubsidie Participatiewet

Werkgevers kunnen subsidie voor loonkosten krijgen van de gemeente als ze mensen met een arbeidsbeperking in dienst nemen. De gemeente is verantwoordelijk voor deze werknemers.

Minder loon Wajonger (loondispensatie) 

In het geval van een loondispensatie betaalt de werkgever minder loon aan een werknemer, omdat die werknemer minder werk kan doen dan anderen. Dit kan alleen als de werknemer een Wajong-uitkering heeft. Een Wajong-uitkering is er voor mensen die al vanaf jonge leeftijd een ziekte of handicap hebben. Het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) zorgt voor deze uitkering. Als de werknemer met een Wajong-uitkering gaat werken, vult het UWV het loon aan. Dit bedrag is maximaal even hoog als de uitkering die hij had voordat hij begon met werken. 

Je kunt loondispensatie aanvragen via het UWV

No-risk polis

De no-riskpolis is een vergoeding voor werkgevers die iemand met een ziekte of handicap in dienst nemen. Deze regeling betekent dat je een Ziektewetuitkering van het UWV kunt krijgen als de werknemer ziek wordt. Zo loop je minder risico bij het aannemen van iemand met een ziekte of handicap. 

Ga voor meer informatie naar de website van UWV

Proefplaatsing UWV

Iemand die moeilijk aan werk komt en waarover de werkgever twijfelt of diegene geschikt is voor een bepaalde functie, kan recht hebben op een proefplaatsing door het UWV. Bij een proefplaatsing werkt de persoon twee maanden op proef, terwijl de uitkering van het UWV blijft lopen. De werkgever hoeft in deze periode geen loon te betalen. Dit is vergelijkbaar met een proeftijd aan het begin van een baan. Vaak is deze tijd genoeg om te zien of iemand geschikt is. Na de proefplaatsing mag de werkgever geen proeftijd meer afspreken. 

Ga voor meer informatie naar de website van UWV

Jobcoach

Een jobcoach helpt een werknemer met een langdurige ziekte of handicap op de werkvloer. Dit kan een interne jobcoach zijn die bij het bedrijf werkt, of een externe jobcoach van buitenaf. 

Ga voor meer informatie naar de website van UWV

Bedrijfsadvies inclusieve arbeidsorganisatie (BIA)

Bij een Bedrijfsadvies voor inclusieve arbeidsorganisatie kijkt het team Anders Kijken naar Werk naar eenvoudige taken binnen de manier waarop een bedrijf nu werkt. Ze maken een nieuw takenpakket en zoeken daarvoor eventueel een geschikte kandidaat uit de doelgroep. Dit advies is gratis. 

Voor meer informatie kun je een e-mail sturen naar anderskijkennaarwerk@aandeslaginzeeland.nl.

Vergoeding voorzieningen voor werkgevers

Een werkgever kan een vergoeding krijgen voor voorzieningen als hij iemand met een WAO-, WIA- of Wajong-uitkering in dienst neemt of heeft. Deze vergoeding is er voor extra kosten die de werkgever maakt om de werknemer te laten werken. Dit kan gaan om aanpassingen op de werkplek of in het bedrijf die de werknemer niet zelf kan meenemen. De werknemer kan zelf een vergoeding vragen voor hulpmiddelen die je wel zelf mee kan nemen. Gemeenten kunnen, afhankelijk van de situatie, voorzieningen voor werkgevers aanbieden via de Participatiewet.

Bekijk hier het overzicht Voorzieningen voor werk van UWV

Voor meer informatie kun je contact opnemen met het WerkgeversServicepunt in jouw regio.

Oriëntatie: voorbereiden op een toekomstige baan

Mensen die werk zoeken kunnen bij een werkgever een periode afspreken om zich voor te bereiden op hun nieuwe baan. Dit is mogelijk zonder dat zij hun uitkering verliezen. Deze voorbereiding noemen we oriëntatie. Het geldt voor mensen die recht hebben op een WW-uitkering. Zij kunnen dit afspreken met hun huidige werkgever of met een toekomstige werkgever.

Met werkgevers worden steeds vaker (leer)werkarrangementen afgesproken. Dat zijn afspraken waarin de oriëntatieperiode onderdeel kan zijn. In deze tijd kan je als deelnemer kennismaken met de werkzaamheden en ontdekken of het werk bij je past. Ook krijgt de werkgever de kans om deelnemers te leren kennen en te ontdekken waar ze goed in zijn. 

Ga voor meer informatie naar de website van UWV

Regels per gemeente

De hulpmiddelen die gemeenten toepassen om de Participatiewet uit te voeren, worden instrumenten genoemd. Die hulpmiddelen kunnen verschillen per gemeente. Gemeenten mogen zelf maatwerk bieden. Daardoor kan de hulp die iemand krijgt verschillen per persoon en per gemeente. Dat kan bijvoorbeeld hulp zijn op het gebied van geldzaken.

Daarnaast kunnen gemeenten extra hulpmiddelen bieden aan werknemers die onder de Participatiewet vallen. De regels van de gemeente waar de deelnemer staat ingeschreven, gelden daarvoor. Een overzicht van de regelingen per regio of gemeente, vind je in de Instrumentengids voor werkgevers op Dennis. 

Subsidie voor werken met statushouders

 StartdatumEinddatum
Subsidieregeling Ondersteuning Werkgevers Inzet Statushouders (SOWIS)2 juni 2025  om 09:00 uur30 september 2025 om 17:00 uur

De Subsidieregeling Ondersteuning Werkgevers Inzet Statushouders (SOWIS) ondersteunt werkgevers financieel bij het in dienst nemen van statushouders. Werkgevers kunnen subsidie krijgen om statushouders op de werkvloer te begeleiden. Dit helpt bij het verkleinen van taal- en cultuurverschillen en zorgt voor een soepele samenwerking.

Werkgevers kunnen de subsidie aanvragen via het Subsidieportaal. Voor meer informatie kun je terecht op de pagina SOWIS-regeling van Uitvoering Van Beleid.

Vergoedingen voor leren en ontwikkelen

Op de website van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) vind je verschillende subsidies en fondsen voor erkende leerbedrijven. Deze subsidies zijn bedoeld om stages (BOL), leerbanen (BBL) en mbo-opleidingen in de derde leerweg te houden.

Zoek je subsidies voor Leven Lang Ontwikkelen? De SER (Sociaal-Economische Raad) heeft een overzicht van alle relevante vergoedingen en regels op dit gebied.

Lees meer op Regelingen en subsidies voor leven lang ontwikkelen

Als je meer wilt weten over Leven Lang Ontwikkelen en de beschikbare subsidies, kun je ook de website van de Rijksoverheid bezoeken.

Leeroverzicht.nl helpt werknemers, zzp’ers, studenten en mensen die werk zoeken (met of zonder uitkering) om een geschikte opleiding te vinden. Ook vind je er informatie over hoe zij de opleiding kunnen betalen. 

SLIM-subsidie

 StartdatumEinddatum
SLIM scholingssubsidie voor werkgevers en geregistreerde gastouderbureaus10 maart 2025 om 09:00 uur30 juni 2025 om 17:00 uur
SLIM scholingssubsidie voor werkgevers en geregistreerde gastouderbureaus1 juli 2025 om 09:00 uur10 november 2025 om 17:00 uur
SLIM scholingssubsidie voor samenwerkingsverbanden (collectieven)1 september 2025 om 09:00 uur30 september 2025 om 17:00 uur

Wil jij bijdragen aan het verminderen van personeelstekorten in sectoren zoals zorg, kinderopvang en techniek? Met de SLIM-scholingssubsidie kun je als werkgever of geregistreerd gastouderbureau je (toekomstige) medewerkers praktijkgerichte opleidingen aanbieden. Zo help je hen groeien en versterk je jouw organisatie. 

De subsidie is bedoeld voor opleidingen binnen erkende Ontwikkelpaden. Dit zijn routes waarin functies en bijbehorende opleidingen duidelijk in kaart zijn gebracht. Zo kunnen medewerkers zich verder ontwikkelen en doorgroeien naar nieuwe functies. De subsidie dekt een deel van de kosten van werkend-leren trajecten.

Je kunt de subsidie aanvragen via het Subsidieportaal. Zorg dat je voldoet aan de voorwaarden, zoals het aanbieden van een erkende opleiding. De hoogte van de subsidie hangt af van het opleidingsniveau en de sector. 

Meer informatie kun je vinden op de pagina SLIM scholingssubsidie van de dienst Uitvoering van Beleid van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. 

Heb je vragen over deze subsidie? Neem contact met ons op. Onze adviseurs helpen je graag verder.

Regelingen voor bepaalde vakgebieden

 StartdatumEinddatum
Just Transition Fund 2021-2027: Focus op banen die klaar zijn voor de toekomst in de energiesectoren van Zeeuws-Vlaanderen en Vlissingen-Oost. 17 februari 2025 om 10.00 uur28 mei 2025 om 17.00 uur

In Nederland zijn er ongeveer 120 fondsen voor verschillende beroepen en sectoren. Fondsen worden gebruikt om geld te geven voor bepaalde doelen. Voorbeelden zijn O&O-fondsen (fondsen voor opleiding en ontwikkeling), A&O-fondsen (fondsen voor arbeidsmarkt en opleiding) en sociale fondsen. Deze fondsen hebben vaak speciale regelingen voor leren en werken:

  • Een deel van de O&O-fondsen kun je vinden op OOoverzicht.nl. Er is ook een organisatie die samenwerkt met 34 sectorfondsen. Dit zijn de Samenwerkende O&O-organisaties
  • Een overzicht van Arbeidsmarkt- en Opleidingsfondsen (A&O) en Opleidings- en Ontwikkelingsfondsen (O&O) kun je vinden op het Platform naar Werk.
  • In Leeroverzicht kun je ook zoeken naar vergoedingen per sector.

Subsidiecalculator en Regelhulp

Wil je snel en makkelijk weten welke regelingen en vergoedingen er zijn voor werkgevers bij het aannemen van nieuwe werknemers? De Subsidiecalculator Tool is gemaakt om werkgevers te helpen ontdekken welke subsidies en regelingen zij kunnen gebruiken.

Ga naar de Subsidiecalculator

Met de Regelhulp van de Rijksoverheid bepaal je of je recht hebt op de voordelen en hoe groot die voordelen zijn. 

Ga naar de Regelhulp financieel CV

Meer weten?

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op. Eén van onze adviseurs helpt je graag verder. 

Neem contact op