Uitvoeringsplan 2025 van Arbeidsmarktregio Zeeland
De arbeidsmarkt in Zeeland is in beweging! Met het nieuwe Uitvoeringsplan voor 2025 gaat de regio volop inzetten op samenwerking, nieuwe kansen voor werkzoekenden, en een goede match tussen werkzoekenden en werkgevers. Wat staat er precies op de planning en hoe wordt het aangepakt? We nemen je mee door de belangrijkste punten van deze plannen.
Samenwerken aan een betere arbeidsmarkt
Dit jaar staan er in Zeeland een aantal belangrijke doelen centraal. Het belangrijkste om deze doelen te halen is samenwerking. Verschillende partijen zoals gemeenten, UWV, onderwijsinstellingen, vakbonden en werkgevers werken nog meer samen om werkzoekenden sneller en beter te helpen. Dit gaat over het vinden van werk, maar ook over hoe we mensen kunnen ondersteunen om werk te behouden. Dit past helemaal bij de thema's uit de Meerjarenagenda van Aan de slag in Zeeland.
De arbeidsmarkt moet voor iedereen toegankelijk zijn. Extra aandacht is er voor het helpen van mensen die extra ondersteuning nodig hebben, zoals jongeren zonder startkwalificatie, mensen met psychische kwetsbaarheden en asielzoekers. De regio wil mensen helpen om werk te vinden en zich daarbij goed te voelen. Dit wordt gedaan door verschillende programma’s die hen ondersteunen in hun zoektocht naar werk, maar ook door werkgevers te helpen bij het creëren van een werkomgeving waar iedereen zich welkom voelt.
Wat gaat er veranderen? De grote hervorming!
In heel Nederland staan er grote veranderingen op het programma voor de arbeidsmarkt. De manier waarop diensten nu worden aangeboden, wordt vernieuwd. Waar mensen nu vaak naar verschillende loketten moeten gaan voor hulp, wordt alles binnenkort makkelijker. Het doel is om te werken vanuit één loket. Dit betekent dat werkzoekenden en werkgevers maar één keer hun verhaal hoeven te doen, en ze krijgen dan de hulp die ze nodig hebben. Dit zorgt voor minder administratieve rompslomp en snellere hulp.
Het Werkcentrum, dat is hoe het loket genoemd gaat worden. Dit is dé plek waar alles samenkomt: een plek waar werkzoekenden en werkgevers elkaar kunnen vinden, maar waar ze ook terecht kunnen voor extra hulp en advies. Deze verandering maakt het makkelijker om werk te vinden en zorgt ervoor dat alles soepeler verloopt.
Wat zijn de belangrijkste projecten voor 2025?
Naast het opzetten van een Werkcentrum, ligt de focus dit jaar in Zeeland op een aantal specifieke groepen die extra ondersteuning nodig hebben om goed aan het werk te komen. Allereerst zijn er de jongeren die het moeilijker hebben op de arbeidsmarkt, zoals jongeren zonder startkwalificatie en jongeren van het VSO/Pro (Voortgezet Speciaal Onderwijs en Praktijkonderwijs). Deze jongeren krijgen extra aandacht om hen een goede start te geven op de werkvloer.
Daarnaast is er speciale aandacht voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Dit kan ervoor zorgen dat werk vinden of behouden extra lastig is. Het programma IPS (Individuele Plaatsing en Steun) is opgezet om deze groep te ondersteunen en hen te helpen bij het vinden van een passende werkplek.
Asielzoekers krijgen ook de kans om sneller aan het werk te komen. Er wordt gezorgd voor verbinding tussen organisaties die asielzoekers helpen bij het vinden van werk, wat bijdraagt aan hun integratie en participatie in de samenleving.
Tot slot wordt er veel aandacht besteed aan werkgevers. Hoe kunnen zij anders naar werk kijken? Hoe kunnen ze slimmer werken? En hoe kunnen ze ruimte maken voor mensen die vaak niet snel een kans krijgen, maar juist veel te bieden hebben? Door werkgevers te ondersteunen bij het creëren van inclusieve werkplekken, wordt er gezorgd voor meer mogelijkheden voor werkzoekenden in verschillende situaties.
Door deze projecten willen de partners van Aan de slag in Zeeland er samen voor zorgen dat iedereen een eerlijke kans krijgt op de arbeidsmarkt.
Zijn er ook uitdagingen voor dit jaar?
Zoals bij elke grote verandering zijn er ook uitdagingen. Governance is zo’n uitdaging. Dit betekent dat duidelijk moet zijn wie eindverantwoordelijk is voor bepaalde taken. Zowel op landelijk niveau als in Zeeland. Er werken veel verschillende partijen samen, dus het is soms even zoeken naar wie precies welke verantwoordelijkheid heeft. Toch zijn de betrokkenen vastbesloten om deze uitdagingen op te lossen door goed te blijven samenwerken.
Een ander punt is borging. Hoe zorgen we ervoor dat de veranderingen en projecten die nu opgestart worden, ook op de lange termijn blijven werken? Dat is een uitdaging die we met elkaar aangaan.
Kijken naar de toekomst
Het Uitvoeringsplan 2025 is een grote stap voor Zeeland. Er wordt gewerkt aan een sterkere, inclusievere arbeidsmarkt waar iedereen een kans krijgt. Of je nu jong bent, psychisch kwetsbaar, of op zoek bent naar werk na een periode van uitkering of vlucht, iedereen moet kunnen meedoen. De hervorming van de arbeidsmarkt en de komst van het nieuwe werkcentrum maken het eenvoudiger om werk te vinden én te behouden.