Personeel uit het buitenland

Algemeen

Ben jij als werkgever benieuwd wat er mogelijk is als je personeel uit het buitenland wilt aannemen? Hier vind je alle informatie op het gebied van werven over de grens. 

Personeel vinden in het buitenland

Zoek jij nieuwe medewerkers die nu in het buitenland wonen? Er zijn een aantal organisaties die je verder helpen. 

  • Wil je een vacature delen in heel Europa? Dat kan via EURopean Employment Services (EURES). Dit is een officiële website van de Europese Unie als portaal voor beroepsmobiliteit. Beroepsmobiliteit gaat over of je je loopbaan of beroep kunt en wilt veranderen.
  • Zoek je personeel in ons buurland België? Dan kun je met al je vragen terecht bij de EURES adviseurs van GrensWerkt. Grenswerkt hoort bij UWV en richt zich als organisatie meer op het gebied rondom de grens.
  • Ligt jouw bedrijf in het gebied op de grens tussen Nederland en België? Dan kun je met al je vragen over de gevolgen van grensarbeid terecht bij Grensinfopunt Scheldemond. Zij zijn het aanspreekpunt voor diverse vragen, bijvoorbeeld over belasting of sociale verzekeringsstelsels in België en Nederland. 
  • Wil je mensen in het buitenland aanmoedigen om in Nederland te komen werken? Welcome to NL helpt daarbij. 

Er werken in totaal 15.659 internationale werknemers in
de provincie Zeeland.

Decisio

Van Nederland een thuisland maken

Als je personeel uit het buitenland hebt aangenomen, krijg je te maken met zaken die in de praktijk handig zijn. 

  • Wil je iets weten over het aanvragen van een verblijfsvergunning of een werkvergunning? Dit is nodig als toestemming om in Nederland te werken. De Immmigratie- en Naturalisatiedienst (IND) kan je helpen als het gaat om verblijfsvergunningen. Een werkvergunning aanvragen kan via UWV. 
  • Heb jij of je werknemer hulp of advies nodig bij praktische zaken, zoals een woning vinden, gezondheidszorg en verzekeringen regelen of belasting betalen? Ga naar Expat Center Zeeland.
  • Het Expat Center Zeeland organiseert ook evenementen om bij te dragen aan een ‘international community’. Medewerkers uit het buitenland leren elkaar op die manier kennen. Er is ook een ‘spousal program’. Via dit programma kunnen partners van mensen die in Nederland wonen en werken ondersteuning bij praktische zaken krijgen en een baan vinden. 
  • Je kunt bij het Expat Center Zeeland terecht voor advies en informatie over het leren van de Nederlandse taal. In Zeeland kun je ook naar Taalhuizen die daarvoor bedoeld zijn. 
  • Provincie Zeeland heeft de website Zeeland Live + Work waarop je alles over het Zeeuwse leven kunt ontdekken. Je vindt er informatie over werken, leven en studeren in Zeeland. 

Zo zorg je ervoor dat je personeel zich snel thuisvoelt in Nederland. 

Internationals

De naam internationals geldt voor een grote groep mensen die in een ander land verblijft. Het geldt voor kenniswerkers, arbeidsmigranten en internationale studenten, maar ook als je in een ander land woont omdat je partner daar werkt of omdat je er naar school gaat. 

Soorten werknemers uit het buitenland

Naar wat voor internationaal personeel ben jij op zoek? Er zijn verschillende soorten werknemers uit het buitenland, zoals je hieronder kunt lezen. 

Kenniswerkers

Kenniswerkers zijn experts die zijn opgeleid met bijzondere kennis die niet veel mensen hebben. Denk aan specialisten in de digitale wereld of aan onderzoekers. Ze werken vaak aan vernieuwende projecten. Voor kenniswerkers met een bepaalde leeftijd geldt een minimale looneis. 

Arbeidsmigranten

Arbeidsmigranten zijn mensen die naar een ander land verhuizen om daar te werken. De economie in hun moederland kan voor hen de reden zijn om te verhuizen. Ze werken vaak in sectoren waarin, in ons land, een tekort aan personeel is, zoals de bouw, horeca of landbouw. Soms zijn zij tijdelijk in Nederland. 

Internationale studenten

Internationale studenten zijn studenten die geen Nederlandse nationaliteit hebben. Zij hebben een buitenlands diploma of een speciale toestemming om te studeren in het hoger onderwijs in Nederland. 

Asielzoekers, statushouders en Oekraïense vluchtelingen

Een statushouder is iemand die in Nederland een verblijfsvergunning heeft gekregen op grond van asiel. Dat betekent dat het land waar zij vandaan komen niet veilig genoeg voor ze is om er te wonen. Een asielzoeker heeft deze vergunning nog niet. Voor Oekraïense vluchtelingen gelden andere regels. 

Wil je werken met asielzoekers, statushouders of Oekraïense vluchtelingen? 

 Ga naar de pagina Werken met asielzoekers en statushouders

Meer weten?

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op. Eén van onze adviseurs helpt je graag verder. 

Neem contact op